>Vad är det med lärare och ny teknik?

>Hur är det tänkt egentligen? Vad är det som en skola ska göra och de som jobbar där, vad är grejen med dem?

Vad är en skola och hur ska vi se på vad en lärare är egentligen?

Ämnen och pedagogik i all ära men varför? Inget ont om ämnen och pedagogik, absolut inte pedagogik men ämnen… jo, kanske lite ont när det kommer till ämnen.

Det är nog bättre om en lärare ser sig som en resurs för eleverna framöver. Helst skulle de alltid ha sett sig som en resurs för elever så klart men nu blir det allt mer viktigt.

Filmen från TeacherTube, i kursen jag läser, är från 2007 och beskriver hur den nya tekniken används av våra ungdomer men att skolan ”ännu” inte är där. Nu, snart fem år senare ser det inte mycket bättre ut, tror jag, i de svenska skolorna. Vi har slagit oss för bröstet och pekar på att nu, nu finns tekniken i våra skolor. Nu finns alla möjligheter att sätta igång. Vem har satt igång? Hur många har öppnat upp sin jobbdator och funderat över vilka nya spännande saker som nu är möjliga att göra? Du, som nyutexaminerad lärare undrar nog vad jag pratar om nu. Du är kanske född på nittiotalet och först nu har du kunnat sätta dig in i problemet som är de som föddes som jag, på sextiotalet. ”Vad är det med dem egentligen”, tänker du. ”Vad är problemet?” Akta dig, säger jag. Akta dig för att sugas in i skolans mentalitet där den erfarne talar om för dig hur man gör just på den skolan du hamnar på. Akta dig för att bli som dem. Nej, åter igen, det är inte personen det är fel på. Det är bara det att de har lärt sig hur verkligheten ser ut och fungerar och de har anpassat sig utifrån det ända sedan deras person blev den de är. Kanske är det denna självsäkerhet i hur saker och ting är som korrumperar oss så till den milda grad att vi till slut blir oförmögna att undervisa och förbereda våra unga för framtiden. Vi vill snarare skydda dem från den och vagga in dem i en falsk säkerhet om det trygga i det som nyss varit?

Är du en resurs och kan använda alla verktyg så kan du bli en bra lärare. Kan du inspirera till utveckling och nytänkande inför den framtid som kommer så är du fantastisk.

Lämna ett svar