>Facebooklektion nummer 2

>Sitter just nu i vår andra lektion som bedrivs på Facebook. Min nia har fått möjligheten att prova på detta med lektion över nätet nu vid två tillfällen och det är snart dags att utvärdera.

Första lektionen sköttes via chattrutan i FB där varje elev chattade med mig via varsin ruta. Det fungerade bra och därför tog vi ett steg mot det fysiska klassrummet vid det nu pågående andra tillfället.

Jag startade en grupp i FB där alla elever i klassen lades till men här börjar problemen. Alla har inte Facebook och alla vill inte jobba på det här viset. Dessa elever erbjöds då att sitta på skolan som vanligt där de tyckte att de trivdes bäst. De valde uppehållsrummet och så långt var allt bra. Några sitter verkligen där och jobbar men några gör helt andra saker. Nåja, det är än så länge ingen vinst med att få fler att jobba så här. Det är som vanligt på den punkten. samma elever jobbar nu som brukar jobba i det vanliga klassrummet. Vi gör alltså samma saker på ett nytt sätt men jag ser ingen tydlig vinst i att finna fler elever än tidigare.

Att vi nu sitter i samma chattrum är därför att det mer ska likna det fysiska rummet på skolan. När jag skriver i rutan så ser alla detta samtidigt och tanken var att vi då kunde diskutera de frågor som dyker upp tillsammans. Än så länge har detta inte skett. Det är det vanliga chattandet som sker och det handlar inte om skolarbete. En timme har nu gått och eleverna har inte frågat mig något som de sedan spinner vidare på själva. Det är fortfarande så att jag ”mässar” och de ”lyssnar”. Ingen vinst här heller alltså.

Vad är då vinsten så här långt?
Vinsten som jag ser det just nu är att eleverna har tillgång till internet och det material som finns där. Jag har möjlighet att kommentera de länkar de skickar till mig redan på ett tidigt stadie i deras arbete med sin uppsats. Tidigare har vi saknat bra material och datorer och uppkoppling för eleverna lyser med sin frånvaro.

Mer om detta lär komma. Kan vi verkligen jobba så här? Så länge som eleverna inte har tillgång till aktuella böcker och datorer att komma ut på internet med så måste vi i alla fall prova. Ändan är alltid bak hur vi än vrider oss.

1 kommentar

  1. >Intressant – vill veta mer!
    /dan

Lämna ett svar