>Vuxna på efterkälken

>
För första gången i världshistorien så har den äldre generationen väldigt mycket att lära av den yngre. Kanske är jag ute och cyklar nu men i och med att de fötts in i den nya teknikens värld och den äldre generationen tittat på detta fenomen som något övergående, så har det nog blivit så. Att vara säker på sin sak, öva och läsa på inför skarpt läge har nog varit modellen alldeles för länge och när nu ungdomar ”bara gör” utan att tänka på konsekvenserna, så kommer de mycket längre och snabbare till målet än vad vi gamlingar trodde var möjligt. Att de sedan inte ägnar så mycket tid till eftertanke och funderar över hur resultatet blev är en annan femma.

Att handlöst kasta sig in i något är inte riktigt den äldre generationens grej. Att göra som ungdomar på olika communities gör, är nästan otänkbart för de flesta ”äldre”. Visa upp sig själv och allt man gör hela tiden, det verkar ju inte riktigt klokt. Varför är det inte det? Vad är det som är så klokt med att inte visa upp något över huvudtaget?

Sedan kommer då den tid då det är dags för dessa två generationer att mötas på den plats där den yngre härskar. Den äldre har inte längre kontrollen över vad som händer eller när det händer och allt blir farligt. Farligt blir det först när de äldre väljer att stå utanför och blunda. Att inte vilja vara med eller säga att det inte är bra, det de gör, ungdomarna och sedan lämna platsen. Jag har kommit fram till att det är bra att vara vän med sina barn, sina elever och sina vänner även på nätet i alla de communities där de är. Problemet som uppstår är ju att alla dessa världar nu blandas och du måste vara dig själv hela tiden, inför alla, och det är kanske inte alltid så att du vill vara det. Det finns ju lösningar på detta i t.ex. Facebook genom att man ställer in sina inställningar så att den information du skriver ut riktas till en viss grupp. Vissa har jobbat med flera communities där vissa år till för arbete medan andra är till för det privata. Det funkar också, beroende på hur tekniskt bevandrad du är när det kommer till inställningar.

Vi som betecknar oss som äldre borde allt mer låta den yngre generationen lära oss om möjligheter i den nya tekniken samtidigt som vi kan lära den yngre om att tänka ett steg längre. Detta gäller på alla arenor, inte bara i hemmet utan också i skolan och på andra platser i samhället där den nya tekniken kan komma till nytta genom att föra människor och erfarenheter närmare varandra.

Texten skrev jag för min kurs, LC100N, men publicerar den även här.

Lämna ett svar