Tillbaka till Krönikörer

Hans Wågbrant

Hej!

Jag heter Hans Wågbrant, är lärare och IT-pedagog i Ödeshög och numera gästbloggare på Timedia – IKT i utbildning. Vi prövar oss fram en del när det gäller WordPress och att blogga där som Medarbetare.  Det här får bli ett första testinlägg för att känna in miljön och se vad jag har rättigheter att göra. Under ganska lång tid har jag mest hjälpt andra att dra igång enkla bloggar i Blogger, så det känns skönt att vara tillbaka i WordPress.

Är vi på rätt väg? Jag funderar precis som Lars en hel del på det just nu. Det går att simma runt länge i det varma hav av positiva, engagerade pedagoger i Sverige som brinner för IKT, men efter ett tag blir det ofta ett kallt dopp i skolverkligheten. Det handlar inte om att arbetskamraterna är negativa. Jag möter en hel del intresse och god vilja. Det är heller inte så att det inte satsas resurser. Så har det kanske varit, men i min kommun, precis som i många andra, är en-till-en-satsningen inte långt borta. Problemet är snarare pedagogiken. Det finns massor av spännande verktyg och den tekniska utvecklingen gör dem allt billigare och mer tillgängliga. Idéerna sprutar i en aldrig sinande ström fram på min Google Reader,  i nyhetsbrev av olika sorter och i kontakten med andra pedagoger. Ändå är känslan att vi alla famlar då det gäller det stora sammanhanget. I vilken pedagogisk ram ska vi sätta in alltihop? Vilket samhälle ska vi förbereda eleverna för? Vad innebär lärande på 2000-talet? Det är svårt att inte verka pretentiös  om man börjar sprida sådana frågor omkring sig.

För att så här i slutet ägan sig åt lite name dropping har jag den senaste tiden grottat ner mig i HattiePuntedura ochCathy Davidson. Vi får väl se vad som händer när det de säger börjar landa hos mig. Man bör ju själv gå före på vägen och inte bara stå och peka åt vilket håll andra ska gå.

Hälsningar

Hans

Lämna ett svar